31 Ekim 2012 Çarşamba

Saklambaç...



Geçenlerde izlediğim bir filmde çocuk gözlerini kapatmış, bağırıyordu: “Ready or not, I’m coming!”, yani bildiğimiz “Önüm arkam sağım solum sobe, saklanmayan ebeee!”. O noktada aklıma düştü, yabancıların Hide and Seek dedikleri Saklambacımızın tarihçesi nedir diye?

Genel olarak kural bir kişinin ebe olup, diğerlerinin saklanması, ebenin belli bir sayıya kadar saydıktan sonra saklananları aramaya başlaması, ilk bulduğunun da bir sonraki ebe olması şeklinde olsa da, bulunanların ebeye diğerlerini aramakta yardımcı olması veya bir kişi saklanırken gruptaki diğer kişilerin birlikte onu araması şeklinde de çeşitlenebiliyormuş.

Tarihçesine baktığımızda ise, günümüzdeki Saklambaç’ın, 2. yüzyılda yunanlı yazar Julius Pollux’un bir kitabında tarif ettiği Apodidraskinda isimli oyuna çok benzediğini görüyoruz.

Oyun ilginç bir şekilde tüm dünyada farklı isimlerle oynanıyor. Mesela bizim Saklambacımız, Amerika’da Hide and Seek, İspanya’da El Escondite, Fransa’da Jeu de Cache-Cache, İsrail’de Machboim, Güney Kore’de Sumbaggoggil, Romanya’da ise de-av-ati Ascunselea ismini alıyormuş.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin

Etiketlerim..

...

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii ki pişirilenleri yemek için çok kısa, biraz koşmak lazım... "
myspace graphics

Free Counters

Hayatın İçinden...

 

Divitim... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates