26 Temmuz 2012 Perşembe

Londra 2012 Öncesi, Olimpiyat Oyunları 101...

Olimpiyat Oyunları, kısaca Olimpiyatlar, 4 yılda bir yapılan, oldukça kapsamlı spor organizasyonudur.  Yaz, Kış, Paralimpic ve Gençlik gibi çeşitleri vardır.

Antik şekli Eski Yunan'da yapılan oyunlar, Fransız soylusu Pierre de Frédy, Baron de Coubertin tarafından 19. yüzyıl'ın sonlarında modernize edilmiştir.
4 ana çeşitten en çok bilineni olan Yaz Olimpiyatları, 1896'dan beri Dünya Savaşları istisnaları hariç her dört yılda bir yapılmıştır. İlk 13 olimpiyat sadece bir koşu yarışından ibaretmiş. Daha sonra pentatlon, güreş, boks ve bayrak yarışları oyunlara katılmıştır. Günümüz Yaz Olimpiyatları programında, 26 spor dalında 20 farklı disiplin ve 300'e yakın yarış bulunmaktadır.

5 kıtayı temsilen ilk kez 1920 Olimpiyatlarında kullanılan Olimpiyat Bayrağı’nda mavi daire Avrupa'yı, sarı Asya'yı, siyah Afrika'yı, kırmızı Amerika'yı, yeşil de Avustralya'yı temsil eder. Bu beş kıtanın üzerinde bir tek güneş parlar. Güneş ışınlarından yararlanılarak bir büyüteçle yakılan olimpiyat meşalesi de oyunlar devam ettiği sürece söndürülmez.
Olimpiyatların sloganı üç kelimelik latince ifadedir: Citius, Altius, Fortius. "Daha hızlı, Daha yüksek, Daha güçlü." anlamına gelen ifade sporcunun birinci olmayı değil, elinden gelenin en iyisini yapmasını öğütler. Sloganın bir diğer anlamı da şudur: "En önemlisi kazanmak değil, katılmaktır". Slogan Pierre de Coubertin'in önerisiyle 1894'te Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kuruluşuyla beraber kabul edilmiş.

Londra’nın 3. kez ev sahipliği yaptığı ve bu yıl 30.su düzenlenen olimpiyatların organizatörleri, ‘‘Wenlock” ve ‘‘Mandeville” adlı iki çizgi film animasyon karakterini 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için maskot olarak belirledi.

Karakterlerin isimleri için, 19. yüzyılda spor oyunlarına evsahipliği yapan Shropshire şehrinin ”Much Wenlock” köyü ile paralimpik oyunların doğduğu bölge olan Buckinghamshire’daki ”Stoke Mandeville” hastanesinin adından esinlenilmiş.

Kalınlık: 7 mm
Çap: 85 mm
Ağırlık: 400 gr
Tasarım: David Watkins
Bu zamana kadarki en büyük yaz oyunları madalyası. Sanatçı David Watkins, ön ve arka yüzdeki başlıca sembollerin, oyunların ruhunu ve geleneğini vurgulamak için Nike'ın, Londra kentini vurgulamak için de Thames nehrinin etrafında yer aldığını söylüyor. Madalyanın arka yüzündeki 2012 çalışması çağdaş kenti, mücevhere benzer, jeolojik bir maden filizi gibi temsil ediyor. Mikado oyunundaki çubuklara benzetilen arka plan, sporcuların enerjisi ve ekip ruhunu gösteriyor. Thames nehri, ortadan bir kurdela gibi geçiyor. Spor ve disiplin her bir madalyanın kenarında yazıyor. Tüm madalyalar, Güney Galler'deki Llantrisant'ta bulunan Kraliyet Darphanesi'nde üretildi.

2012 Londra Olimpiyatları'nın meşalesi alüminyum alaşımdan yapıldı. Üzerinde lazerle açılmış 8000 minik delik bulunuyor. Bunlar, meşaleyi taşıyacak kişileri temsil ediyor. Meşalenin yolculuğu 19 Mayıs'ta başladı ve 70 gün sürdü.
Açılış töreni, kadınlar futbolundaki grup karşılaşmalarından sonra, 27 Temmuz Cuma günü Türkiye saatiyle 21:30'da Olimpiyat Stadyumu'nda yapılacak oyunlar, 12 Ağustos’ta sona erecek. Yaz Oyunları'nın açılış töreninde olimpiyatlara katılan bütün sporcular olimpiyat yemini edecek ve  ''Olimpiyat Oyunları'nda ülkemin şerefi ve sporun zaferi için kurallara uyarak dürüst yarışacağımıza ve gerçek sportmenlik ruhu içinde mücadele edeceğimize and içeriz'' diyecekler.
Sanat direktörlüğünü 8 dalda Oscar kazanan ''Slumdog Milyoner'' filminin yönetmeni Danny Boyle'un yaptığı açılış töreninde, Olimpiyat Stadı'nın içine koyun, at, inek, keçi, ördek, kaz, tavuk gibi çiftlik hayvanlarının yer alacağı örnek bir İngiliz köyü kurulacak.
Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar kişinin izlemesinin beklendiği açılış töreninde 10 bin gönüllü görev yapacak.
27 milyon sterlin harcanarak hazırlanan açılış töreninde, efsanevi müzik grubu Beatles'in üyesi Paul McCartney'nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne alacak.
Diskalifiye olaylarından, altın madalya hikayelerine, olimpiyat oyunları için yapılan harcamalar ve hazırlıklara kadar tarihte olimpiyat oyunlarında yaşanan bazı ilginç olaylar ise şöyle:
-1928 yılındaki Amsterdam Olimpiyat Oyunlarında, Avustralyalı kürekçi Henry Pearce, çeyrek finalde yarışırken kayığını durdurarak, nehirden geçmekte olan ördek sürüsüne yol verdi. Pearce duraksamasına karşın, altın madalyayı ülkesine götürmeyi başarmış.
-1904 yılında Amerikalı maraton koşucusu Fred Lorz, St Louis'de yapılan oyunlarda yarışın büyük bir bölümünü arabaya binerek tamamladığı ortaya çıkınca diskalifiye olmuş.
-Londra Olimpiyat parkındaki 269 milyon sterline yapılan ve yüzme ile dalış yarışlarının yapılacağı ''Aquatics Centre'', vatoz balığı şeklinde tasarlanmış. 17 bin 500 kişi kapasiteli merkez, kuşbakışı bakıldığında, yüzen vatoz balığı görünümünde.
-Tarzan filmleriyle bilinen ve 12 Tarzan filminde oynayan ABD'li aktör Johnny Weismuller, 1924 ve 1928 olimpiyat oyunlarında yüzmede beş altın madalya kazanmış.
-Uçan hedef atıcılığında, 1900 yılındaki olimpiyat oyunlarında ''kilden güvercin'' yerine gerçek güvercinler kullanılmış ve müsabakalarda 300 güvercin öldürülmüş.
-1948 yılındaki Londra Olimpiyat oyunlarında kötü hava koşulları nedeniyle, oyunlar akşam karanlığına sarkınca, araba farlarıyla mücadelelerin yapıldığı alanlar aydınlatılmış.
-Olimpiyat oyunlarındaki madalya töreninde, her ülkenin milli marşı kural gereği üç dakikadan fazla çalınamıyor. Uruguay'ın altı buçuk dakika uzunluğundaki milli marşı ise bu kurala uymuyor.
-Londra 2012 Olimpiyat Oyunlarında, doğal hayatı korumak için olimpiyat parkına 500 kuş ile 150 yarasa yuvası yerleştirilmiş.
-Antik Yunan döneminde Olympia'da atletler, çıplak olarak müsabakalara katılırmış.
-Londra 2012 Olimpiyat Oyunları için, Londra Filarmoni Orkestrası 205 ülkenin milli marşını kaydetmek için stüdyoda 50 saat geçirmiş.
-Siyahi atletler olimpiyatlarda 1960 yılına kadar maraton koşusunu kazanamamış. Maraton kazanan ilk siyahi atlet 1960 yılında Etiyopyalı Abebe Bikila olmuş.
-Olimpiyat Oyunlarının açılışında meşaleyi yakan ilk kadın atlet ise, 1968'deki Meksika Oyunlarında Norma Basilio olmuş.
-1904 Paris Olimpiyat Oyunlarında, kazanan atletlere madalya yerine tablo hediye edilmiş. Fransızlar tabloların, madalyadan daha değerli olduğunu savunmuş.
-Televizyondan yayımlanan ilk olimpiyat oyunları, 1936'daki Berlin oyunları olmuş.
-Londra'nın ev sahipliği yaptığı ilk olimpiyat oyunları olan 1908 yılındaki oyunlar, Nisan-Ekim ayları boyunca altı aydan fazla sürmüş. Oyunlar aslında, İtalya'nın başkenti Roma'da yapılacakmış. Ancak oyunlardan iki yıl önce İtalya'daki yanardağ patlamasının, Napoli kentine hasar vermesi sonucu İtalyan hükümeti olimpiyat oyunlarını iptal etmek zorunda kalmış ve oyunlar Londra'ya alınmış.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin

Etiketlerim..

...

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii ki pişirilenleri yemek için çok kısa, biraz koşmak lazım... "
myspace graphics

Free Counters

Hayatın İçinden...

 

Divitim... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates