2 Temmuz 2012 Pazartesi

Buz Devri 4- Kıtalar Ayrılıyor...

Teknik olarak çocuklara hitap etmesi gereken ama istisnasız 4 bölümdür, salonda çocuklardan daha fazla büyüğün olduğu bir seri Buz Devri. Bize göre "Kayıp Balık Nemo" ile ilk sırayı paylaşırlar. Hele ki, Ali Poyrazoğlu, Haluk Bilginer ve Yekta Kopan'lı seslendirme kadrosu ve son iki bölümdür var olan 3D seçeneği ile...

Bilen biliyor ama bilmeyenler için seri 2002 yılında bir mamut (Manny), bir sivri dişli kaplan (Diego) ve bir tembel hayvan (Sid) buz devrinde birbirlerini bulmasıyla başlıyor. Elbette serinin en az onlar kadar önemli karakteri, meşe palamutunun peşinde bir ömür harcayan Scrat'i de unutmamak lazım.

Şimdiye kadarki her bölüm, kronolojik olayların yanı sıra (buzlar erimeye başladı, dinazorlar ortaya çıktı, kıtalar ayrıldı), kişisel ilerlemeler de içerdi. Manny, Ellie'yi buldu, kızları Şeftali doğdu, Scrat, Scratte ile tanıştı, ayrıldı  vs. Ve bu şekilde ailemiziden biri oldular. Hikaye, Scrat'in yaramazlıkları! sonucunda kıtaların ayrılması, müthiş üçlünün Ellie, Şeftali ve diğerlerinden ayrı düşmesi, geri dönmeye çalışırken korsanların ellerine düşmeleri ile devam ediyor. Bu serinin süprizi Sid'in büyükannesi...

Filmin ana teması, dost olmak, her koşulda birbirine destek çıkmak, iyiliğin kötülüğe karşı çıkması olarak özetlenebilir ki bu yönleriyle bence çocuklara olduğu kadar günümüz toplumunda almak isteyene de güzel mesajlar çıkar.

Normalde altyazılı tercih ederiz ama bu sefer ilk defa, seslendirme kadrosunu ve tarzlarını çok sevdiğimiz içim, özellikle, türkçe dublajını izlemek istedik. Hepsi çok başarılı ama Yekta Kopan'ın ses verdiği Sid, ayrıca bir alkışı hak ediyor bizce.

Bazılarının sevmeyebileceği ama benim çok sevdiğimbir söz vardır: "Tercüme kadın gibidir, güzelse sadık değildir, sadıksa güzel değil" :) Bu ifadeyi filmin dublajı için kullanırsak, bence çok doğru olacak. Çünkü dublajı yaparken, dialog ve ifadeleri bize göre uyarlamışlar ve "E daha karpuz kesecektik!, Oğlum bak git!, Şişman değilim ben, Pofuduğum!, Kemir kemir nereye kadar?" yerlerine o kadar güzel oturmuştu ki.

Şu cehennem yaz sıcaklarında biraz serinlemek isterseniz, Buz Devri:4'ü şiddetle tavsiye ederim. Hatta eğer 3 boyutlusuna giderseniz, eğlence filmden önce 3 boyut gözlüklerini taktığınızda başlıyor.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin

Etiketlerim..

...

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii ki pişirilenleri yemek için çok kısa, biraz koşmak lazım... "
myspace graphics

Free Counters

Hayatın İçinden...

 

Divitim... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates