11 Eylül 2008 Perşembe

Doğanın Ortaca’daki eli, TOPRAKANA…

Son dönemlerde hepimiz daha bilinçli bir şekilde, belki de aksinin kötü etkilerini bünyemizde hissetmeye başladığımız için, doğal beslenmeye yöneldik. Organik ürünler raflarda daha bir çok yer kaplamaya başladı, pazarda elimiz daha çok hormonsuz ürünlere yönelmeye başladı. Mutfaklarımızda margarinler yerini zeytinyağına, kırmızı et ise beyaz ete bıraktı.

Doğalgaz ağırlıklı kullanılmaya başladıktan sonra İstanbul’un havasında hatırı sayılır bir iyileşme oldu ama hala haftasonları acaba şehirdışında nereye kaçsak da ciğerlerimize biraz daha oksijen girse diye düşünür olduk.

Tatil için ise, kalabalık tatil köyleri yerine, doğa ile daha iç içe, kalabalık ve karmaşadan uzak mekanları tercih etmeye başladık.

İşte böyle bir ihtiyaç sonucunda tatilimizi ülkemizin bizce en güzel köşelerinden biri olan Sarıgerme’de geçirmeye karar verdik, son birkaç yıldır bulduğumuz her fırsatta yapmaya çalıştığımız gibi, bir butik otelde, herkesten uzak.

Ancak bu seferki seyahatimizin bize dinlenmenin, ruhumuzu ve bedenimizi doğa ve güneş yardımıyla sıfırlamanın yanında bir başka kazancı daha oldu, Toprakana.

Yıllardır gerek yurt içinde gerekse dışında birçok noktaya seyahat ettim, güzel hatta çok güzel mekanlarda, bir o kadar güzel yemekler yedim ancak çok azı Toprakana’da aldığım keyfi ve lezzeti verdi

Ortaca’da Dalyan tarafına değil de, Fethiye yönüne gidenler, bu benzersiz otantik restoranı Fethiye karayolunun üzerinde, Ortaca’dan 3 km uzaklıkta bulabilirler.

Toprakana’nın DOĞA İLE BARIŞIK YAŞAMAYI ilke edinen sahibi Recai Keçeci ve zarif eşi, yaklaşık 1,5 yıllık araştırma ve çalışma sonucunda 2000 yılının mayıs ayında, beton, plastik ve demir kullanımını redderek, konforun lüks olmadığının bilincinde, içine sevgi katarak oluşturmuş tüm mekanı. İnşaatta ve çevre düzenlemesinde sadece toprak, saman ve ağaç kullanılmış. Çocukların sevgilisi kümes hayvanları çevrenizde, ördek ve kazlar kanalların içinde dolaşıyor.


Diyorlar ki; “Bir parçası olduğumuz Doğa ile ‘Barışık Yaşamanın’ çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak ve sürdürülebilir bir gelişme sağlamanın tek yolu olduğunu anladık. Bu duygularla DOĞA’ya onu incitmeyeceğimiz sözünü verdik. Sözümüz bugün ve bundan sonraki yaşamımızın temel ilkesi olacak!”

Buradan yola çıkarak, beton bloklar arasına sıkıştırdığımız yaşamlarımıza biraz nefes aldırmak, tatilerde yola çıkıp, aslında parçası oldukları doğada kendini arayıp bulmaya çalışan insanlarımıza doğal tatlar sunmak istemişler. Ne güzel değil mi? Bizim oralarda olma sebebimizle birebir örtüşüyor.

Servisi yapılan yiyecekler hep eko tarım ürünü. Hormonsuz ve doğal. Köy yumurtası ve peynirleri, bazlama ekmeği ile ev yapımı reçeller, portakal ağacının yanında sıkma portakal suyu ile başlayan kahvaltı servisleri, kuzu ve oğlak ön döşünden yaptıkları muhteşem TANDIR kebabı, saç kavurması, ızgara çeşitleri, kendi sebze bahçelerinde yetiştirdikleri sebzelerden yaptıkları soğuk yiyecekler ile oluşturdukları öğlen ve akşam menüleri ile devam ediyor.

Dalaman çayının hemen kenarındaki restaurantın bir başka özelliği de, kendi nar tarlalarından elde ettikleri, son yılların en sağlıklı içeceği seçilen, tadına doyamadığımız NAR SUYU.

Birinci prensipleri, ismine yakışır şekilde misafirlerine doğal yiyecekler sunmak olan Toprakana personeli, yaz aylarında genelde yerli turistlere hizmet ediyormuş.

Aile işletmeciliği yaptıklarından, kiracı olmadıklarından ve böyle bir doğal mekandan herkesin yararlanmasını istediklerinden fiyatlarını düşük tutmaya çalışıyorlar. Ortalama iki kişi akşam yemeğinde 40-50 ytl hesap ödüyorsunuz.

Biz döndük ama kalbimiz, Toprakana’da kaldı. Yolunuz düşerse bu güzellikle mutlaka tanışıp, doğa içinde doğallığı tüm yönleriyle yaşamanın keyfini çıkartın.


Toprakana: Yerbelen Mah. Ortaca – Fethiye karayolu üzeri, 3.km Ortaca / Muğla
Tel: 0252 282 93 85

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin

Etiketlerim..

...

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii ki pişirilenleri yemek için çok kısa, biraz koşmak lazım... "
myspace graphics

Free Counters

Hayatın İçinden...

 

Divitim... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates