6 Temmuz 2012 Cuma

Rönesans'ın 3 Dahisi ve Biraz Daha Michelangelo...

Rönesans'ın 3 büyük dahisi Michelangelo, Leonardo ve Raphael, 1 Haziran'da, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (MSGSÜ) Tophane-i Amire'de, bir kez daha bizlerle buluştu.

Arter Tasarım, MuseoIdealeLeoanardo ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen serginin, dokunmatik ekranlar ve interaktifler ile Türkiye'de gerçek anlamda hayata geçirilen ilk interaktif sanat sergisi olma özelliğini de taşıyormuş.

Biz de, Michelangelo'nun ünlü Sistin Şapeli'ndeki eserlerini, Davud heykelini, Leonardo'nun "Son Yemek" freskini, anatomi çalışmalarını, "Vitrivius İnsanı'nı, Raphael'in ise "Atina Okulu" freskini görmek için, çok sıcak bir İstanbul yaz gününde düştük yollara…

Sergi genel anlamda çok başarılı ancak unutulmaması gereken şey, Davud heykeli dahil, Leonardo’nun taslaklarının maketleri hariç, her parçanın ya reprodüksiyon, ya fotoğraf ya da görüntü olduğu. Ancak hem sergileniş, hem de kurgulanış açısından oldukça etkileyici ve bilgilendirici olduğunu söylemeliyim. Hem girişte verilen kulaklıklardan ulaşabileceğiniz eser bazındaki anlatımlar, hem de interaktif ekranlardaki özellikle sanatçıların yaşadığı dönemle ilgili bilgiler, sizi 16. yy Avrupası içinde dolaştırıyor. Benim ayrıca hoşuma giden detay, “Biz o aralarda ne yapıyorduk?” şeklinde ifade edebileceğimiz, 16. yy’da, Kanuni Osmanlısının, yani Mimar Sinan Dönemi’nin eserlerinin de (Selimiye Camii, Süleymaniye Camii, Mimar Sinan Körüsü vs) paralelde gösterilmiş olması ve bunun suratımda oluşturduğu “E hiç de fena şeyler yapmamışız!” gülümsemesi…

Hani derler ya, “Evren’e sor, cevap gelsin!”, işte bana bu sergi sonrasında böyle bişey oldu. Dolayısıyla o bilgileri de sizlerle paylaşmak istiyorum.

Sergiyi gezerken, Michelangelo’nun resimlerindeki kadın figürlerinde bir anormallik fark ettim. Çoğunluğu sanki erkek bedenine dışarıdan göğüs yapıştırmış gibiydi. Şekilsiz ve orantısı. Açıkçası orada bu konuyu konuştuk ama sonrasında fazla da araştırmadım.

Hafta başında Gregory Funaro’nun “Heykeltraş” isimli romanını okumaya başladım. Konuyu, insanları öldürüp bunları Michelangelo’nun eserlerine benzeten bir seri katil ve cinayetleri araştırırken Michelangelo konusunda uzman bir sanat tarihi profesöründen yardım alan FBI şeklinde özetleyebilirim.

Kitap içinde olaylar gelişirken FBI’daki yakışıklı ajanlarla birlikte sanat tarihi profesöründen Michelangelo hakkında şu detayları öğreniyoruz:

-      Michelangelo eşcinselmiş.

-      Michelangelo’nun sanatında yatan ve eski Yunanlılara kadar uzanan klasik geleneğe göre, erkek vücudu estetik açıdan kadın vücudundan üstünmüş.

-      Yunan erkekleri ilahi güzelliği, yalnızca erkek vücudunu inceleyerek tecrübe edebileceklerini, ancak bu şekilde Tanrılar’ın ışığında yürüyebileceklerini düşünüyorlarmış.

-      Bunu Michelangelo’nun çoğunluğu erkek figürlerinde görmek mümkünmüş. Kadın figürler onun için çok önemli değilmiş, hatta kadın anotomisi hakkındaki bilgi eksikliği – göğüslerin yerleşimi, erkek hatlarına sahip kadın figürler – Michelangelo’nun eserlerinde hemen göze çarparmış. (Vallahi çarptı J) Örneğin ünlü eserlerinden biri olan Rome Pieta’da Madonna’nın tuhaf göğüsleri ve İsa figürüne nazaran daha iri hatları vardır. Bunun yanı sıra neredeyse tüm vücudu kaftanla örtülüdür., Michelangelo neredeyse onu gizlemek için yapmış gibi…

Eğer tüm bu bilgilerin ışığında, 16. yüzyıl İtalya'sının en ünlü üç ustası Michelangelo, Leonardo ve Raphael'in bilim ve sanatta nasıl izler bıraktıklarını anlatan The Great Masters sergisini gezmek, Leonardo’nun Vitrivius İnsanı önünde fotoğraf çektirmek, Davud’a dokunmak, Leonardo’nun o dönemde tasarladığı savaş aletlerinin önünde bir saygı duruşunda bulunmak isterseniz, 31 Temmuz’a kadar vaktiniz var, kaçırmayın.

0 yorum:

Blog Widget by LinkWithin

Etiketlerim..

...

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii ki pişirilenleri yemek için çok kısa, biraz koşmak lazım... "
myspace graphics

Free Counters

Hayatın İçinden...

 

Divitim... | Creative Commons Attribution- Noncommercial License | Dandy Dandilion Designed by Simply Fabulous Blogger Templates